És durant els primers anys de vida quan s’han de potenciar les facultats cerebrals mitjançant una estimulació adequada que permeti establir el màxim de coneixements
posteriors.
imagen seccion
nombre seccion

En una ocasió, el Dr. Kovacs va dir que els nens són com les plantes, que cal regar-los…

Realment, tal com jo ho veig, són com llavors: tenen un codi genètic que conté la informació necessària per donar fruits, però l'entorn ha de garantir que rebin la quantitat suficient d'estímuls (en forma d'aigua, sol i nutrients).

Tot infant, quan neix, és un geni en potència. En néixer, el seu potencial és immens. Tots els nens neixen amb milions de neurones, un nombre molt més gran que el que tindran als tres anys i gairebé el doble de les que tindran en l'edat adulta.

És durant els primers anys de vida, per tant, quan s’han de potenciar les facultats cerebrals mitjançant una estimulació adequada que permeti establir el màxim de coneixements posteriors.

Amb el nen ocorre el mateix: si no se li aporten els estímuls educatius adequats, tota la seva potencialitat es frustra. Des que és molt petit, cal anar envoltant el nen d'informació divertida, atractiva i també estimulant.

L'educació infantil adequada i moderna es concep més com una filosofia que com un programa pedagògic.

És una concepció d'estratègies que configuren el desenvolupament integral del nen. Es tracta de desenvolupar mètodes adequats i oberts que connectin amb les necessitats dels petits i amb els seus interessos, en un ambient lúdic i agradable i envoltats d'un entorn afectuós, ja que l'educació sense afecte és ineficaç.

ELS BITS

Són un dels pilars de l'estimulació precoç. L'estimulació precoç és una metodologia que va iniciar el Dr. Glenn Doman i que afirma que com més estimulació rep un infant, més desenvolupa la seva intel·ligència. Consisteix en una informació que es dóna al nen a través d'il·lustracions que poden incloure una infinitat de temes diferents: des de monuments de Barcelona fins a races de gossos, banderes… Amb els bits d'intel·ligència treballem la memòria, la fluïdesa lèxica, la capacitat d’atenció, l'estimulació visual i l'estimulació auditiva.

LA PANERA DELS TRESORS

És un cistell de vímet que conté objectes amb una gran varietat de textures, colors, formes i pesos. L'educadora col·loca els nens al voltant de la panera perquè experimentin amb els diversos objectes i els manipulin a fi d'estimular-los els cinc sentits. Si no se'ls molesta, es concentren en l'exploració i manipulació dels objectes durant un període de temps llarg.

PSICOMOTRICITAT

El domini psicomotor ajustat a les necessitats del moment evolutiu del nen afavoreix les capacitats motores i d'equilibri. La motricitat s'inicia a la classe dels nadons i s’aconsegueix per mitjà d'un programa periòdic on s'apliquen diverses activitats: desplaçar-se a quatre grapes, arrossegar-se, caminar, córrer, pujar i baixar esglaons…

JOC HEURÍSTIC

És una activitat en la qual s'aprofita la curiositat del nen com un nou tipus d'aprenentatge. Es proposa que el nen descobreixi coses que no siguin joguines, com ara trossos de roba, capses buides, agulles d'estendre, rodets de fotos, etc. És a dir, amb aquest material l'infant experimenta lliurement diferents sensacions: si l'objecte és suau, raspós, tou, dur, si sona, si no sona, si roda, si es pot apilar... El que es busca és facilitar la necessitat natural de l'infant d'exploració i coneixement de les propietats i possibilitats dels objectes.

JOC SIMBÒLIC - RACONS

El nen imita el que fa l'adult. Si es posa al seu abast una cuina, el nen o la nena farà veure que cuina i repetirà algunes paraules que ha sentit a la mare o el pare mentre preparava el sopar. També li donem, cotxes, nines… amb tots els elements imprescindibles. Aquí la mestra no dirigeix el joc, és una més dins el joc.

EXPRESSIÓ ORAL

Dins d'aquesta àrea trobem: titelles, contes i vocabulari.

TITELLES I CONTES

En aquesta edat és molt difícil aconseguir l'atenció del nen i, precisament per això, quan expliquem un conte ens ajudem amb titelles i fent canvis de veu.

També, perquè es vagi relacionant amb els contes, li'n deixem uns quants durant uns minuts perquè aprengui a passar els fulls i mirar les imatges. D'aquesta manera es va familiaritzant amb els llibres.

VOCABULARI

Treballem el vocabulari utilitzant fitxes d'imatges on els nens aprenen a dir les coses pel seu nom. Hem de puntualitzar que al final del curs el seu vocabulari serà molt més ampli i seran capaços de formar algunes frases.

MÚSICA

Dues o tres vegades per setmana, la mestra fa una classe de 30 minuts aproximadament destinada a estimular el sentit auditiu dels infants. Així els nens experimenten i coneixen els diversos instruments musicals, ja que els deixa tocar-los i agafar-los...

JOCS DE CONSTRUCCIÓ

Permeten practicar la motricitat fina i aprendre a encaixar unes coses amb les altres. S'ha de tenir en compte que en aquesta edat l'infant ha de practicar aquest tipus de joc amb l'ajuda d'un adult.

ACTIVITATS MANUALS

El propòsit de les activitats manuals és que el nen o la nena conegui les diferents tècniques d'expressió plàstica: gomets, pintura, plastilina… per tal d'afavorir el desenvolupament de la motricitat fina (pràctica de la pinça) i la coordinació oculomanual... Sempre s'intenta que les activitats manuals tinguin relació amb l'estació de l'any o bé amb festes tradicionals: castanyada, Nadal, carnaval…

PATI

Web desenvolupada per RBL Design